Jaka żywność powoduje zgagę?

Jaka żywność powoduje zgagę?

Jeśli jest jakaś dolegliwość, której wszyscy doświadczyliśmy w pewnym momencie naszego życia, to jest to zgaga. Jest to uczucie pieczenia w podbrzuszu, które jest bardzo dokuczliwe i powoduje ogromny dyskomfort, gdy się pojawia. Jest to częste, gdy spożywamy duże, ciężkie posiłki lub ostre składniki, których zwykle nie jemy. Występuje jednak również podczas epizodów zdenerwowania, stresu lub u osób z nadwagą. Czasami nie jest to spowodowane konkretną przyczyną, ale kombinacją czynników. Ale tak czy inaczej, zgaga jest bardzo nieprzyjemna.

Istnieje wiele produktów spożywczych, które wywołują zgagę ze względu na swój skład lub sposób spożywania. Chociaż ich spożywanie nie jest zabronione, ważne jest, aby jeść je w określony sposób lub z umiarem, aby uniknąć tych niekomfortowych momentów. Istnieją również naturalne i domowe środki, które pomagają skutecznie zwalczać zgagę i zapobiegać jej. W tym artykule dowiesz się o głównych pokarmach, które powodują zgagę i jak zmniejszyć częstotliwość jej występowania.

Jakie pokarmy powodują zgagę i dlaczego?

Zgaga jest powszechnie kojarzona z wysokokaloryczną żywnością i smażonymi potrawami. Istnieją jednak owoce, warzywa i napoje, które również mogą powodować poważne epizody zgagi. Wspólną cechą wszystkich tych produktów jest to, że mają różne składniki kwasowe. Ich spożywanie nie oznacza jednak, że już cierpimy na zgagę. Kwasy są już obecne w naszym żołądku. Przyczyną zgagi jest fakt, że spożywanie wielu kwaśnych pokarmów może podnieść ich poziom, a tym samym wywołać uczucie pieczenia i dyskomfortu. Sięgaj więc po sprawdzone przepisy kulinarne.

Pokarmy, które powodują zgagę:

  1. Owoce. Kategoria ta obejmuje głównie owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, kiwi, ananasy i mandarynki. Mają one nie tylko kwaśny smak, ale także zawierają wysoki poziom kwasowości. Wysokie spożycie może powodować silną zgagę. Pomidory, w dużych ilościach, mogą również powodować zgagę.
  2. Warzywa. Cebula, czosnek lub papryka, spożywane na surowo, również mogą powodować zgagę.
  3. Smażone potrawy. Smażone mięsa są wolno trawione. Jeśli są one spożywane z innymi pokarmami i tłuszczami, mogą powodować zgagę.
  4. Napoje alkoholowe, kawa, herbata i napoje bezalkoholowe. Są to napoje, których substancje pobudzające, takie jak alkohol, kofeina, teina i cukier, mogą również powodować zgagę, jeśli są spożywane w nadmiarze.

Złe nawyki, które przyczyniają się do powstawania zgagi.

Zawsze mówi się, że jesteśmy tym, co jemy, ale to, jak jemy, też ma znaczenie. Jedzenie zbyt dużo lub zbyt szybko sprzyja powstawaniu zgagi. Nie pomaga również nieprawidłowe przeżuwanie pokarmu lub zbyt szybkie picie napojów bezalkoholowych. Innym złym nawykiem, który sprzyja zgadze, jest kładzenie się do łóżka zaraz po jedzeniu, zwłaszcza w nocy. Ważne jest, aby dać żołądkowi czas na prawidłowe trawienie.

Środki zaradcze na zgagę

To, że dana potrawa może powodować zgagę, nie oznacza, że nie można jej jeść. Najlepiej jest ograniczyć jedzenie niekorzystnych produktów. Prawdą jest również to, że istnieją pokarmy kwaśne, które nie powodują zgagi i takie, które ją powodują. Ważne jest, aby wykryć, które pokarmy i napoje powodują ból żołądka i zmniejszyć ich spożycie tak bardzo, jak to możliwe.

W przypadku owoców zawsze dobrze jest łączyć je z innymi, które nie są kwaśne, aby zniwelować ich działanie. W kwestii warzyw zawsze można je ugotować. Jeśli zamierzasz jeść cebulę w sałatce, zawsze możesz namoczyć ją w wodzie, aby straciła trochę kwasowości i była bardziej jadalna na surowo. W przypadku mięs i potraw smażonych ważne jest, aby gotować z niewielką ilością oleju, nie jeść za dużo i nie jeść szybko. Napoje również powinny być spożywane z umiarem.

Może cię też zainteresować