Tropikalne karaibskie blondie

Tropikalne karaibskie blondie

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki: 200 g mąki tortowej extra (typ 405), 150 g ananasa (świeżego lub z puszki), 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego, 125 g cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka starta z połowy cytryny, 120 ml oleju o neutralnym smaku, 2 jajka (rozmiar M), 50 ml mleczka kokosowego, 65 g kropelek czekoladowych; ponadto – 2 łyżki soku z ananasa, 120 g cukru pudru, 150 g wiórków kokosowych (świeżych lub suszonych).

Przygotowanie – na początek rozłóżmy ramkę do pieczenia do wymiarów 20 x 30 cm i ustawmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby przygotować ciasto należy: pokroić w drobną kostkę dokładnie osączone kawałki ananasa (sok zachowajmy) i odstawić na bok (świeży ananas osuszmy). Resztę składników ciasta włóżmy do miski i trzepaczką wymieszajmy na jednolitą masę. Na koniec połączmy z kostkami ananasa. Ciastem napełnijmy przygotowaną ramkę, wyrównajmy wierzch. Wstawmy do rozgrzanego piekarnika: przy włączonej górnej i dolnej grzałce do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem do 160 stopni Celsjusza) i pieczmy około 26-31 minut czasu na środkowej półce piekarnika. Następnie wyjmijmy ciasto z piekarnika i zostawmy do całkowitego ostygnięcia na kuchennej kratce. W między czasie wymieszajmy też cukier puder z sokiem z ananasa i równo posmarujmy przygotowanym lukrem wierzch ciasta. Posypmy wiórkami kokosowymi i pokrójmy ciasto na 16 jednakowych kawałków. Po więcej przepisów kulinarnych zapraszamy na prostepesto.pl.

Może cię też zainteresować